Niemowlę – ZMYSŁ SMAKU

Kubków smakowych mamy 4500. Umieszczone są na końcu, bokach i tylnej części języka.

Kubki są w stanie odróżnić smak: słodki, słony, gorzki i kwaśny.

Ciekawostka!
Różnicowanie smakowe odbywa się w malutkim obszarze kory, między płatem czołowym, a skroniowym,

8 tydz. po zapłodnieniu – pojawiają się pierwsze kubki smakowe,

13 tydz. – kubków smakowych przybywa, zwłaszcza w obszarze ust.

Kubki smakowe dojrzewają pod koniec I trymestru jest to też okres, gdzie płód potrafi ssać i przełykać wody płodowe.

Zapamiętaj!
Niemowlę wyczuwa:

  •  Smak słodki – jest przyjemny, z powodów wrodzonych
  • Smak kwaśny – wzmaga ślinienie, zauważa się zmarszczony nos i ściągnięcie ust
  • Smak gorzki – reaguje wysunięciem języka, sapaniem i złością
  • Smak słony – obojętna reakcja, rozwija się od 4 miesiąca do 2 roku życia

W okresie niemowlęcym smak jest miłym doznaniem dla dzieci.
W okresie późniejszym jest źródłem odkryć.
W okresie żłobkowań jest sferą manifestacji buntu, natomiast w okresie przedszkolnym wyraża wiele radości.

Rozwój dróg smakowych i dominacji pokarmowych po narodzinach zależy od preferencji matki, od jej wrażeń smakowych, które będzie dostarczała w trakcie ciąży – tak mówią badania, ale czasem rzeczywistość je sama weryfikuje.

A jak było/ jest/ będzie u Was?
Który smak dominuje? słodki?
Gorzki? Kwaśny?

O autorze

Joanna Muzykiewicz

Fascynuje mnie praca z niemowlakiem oraz małym dzieckiem. 👶
Chciałabym Ci pokazać, że wspomaganie, a czasem tylko asystowanie jest prostsze niż myślisz, że dziecko nie potrzebuje najdroższych akcesorii czy zabawek, tylko dobrze nacelowanych działań.😎

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0