Kubków smakowych mamy 4500. Umieszczone są na końcu, bokach i tylnej części języka.
Kubki są w stanie odróżnić smak: słodki, słony, gorzki i kwaśny.
Ciekawostka!
Różnicowanie smakowe odbywa się w malutkim obszarze kory, między płatem czołowym, a skroniowym,
8 tydz. po zapłodnieniu – pojawiają się pierwsze kubki smakowe,
13 tydz. – kubków smakowych przybywa, zwłaszcza w obszarze ust.
Kubki smakowe dojrzewają pod koniec I trymestru jest to też okres, gdzie płód potrafi ssać i przełykać wody płodowe.
Zapamiętaj!
Niemowlę wyczuwa:
- Smak słodki – jest przyjemny, z powodów wrodzonych
- Smak kwaśny – wzmaga ślinienie, zauważa się zmarszczony nos i ściągnięcie ust
- Smak gorzki – reaguje wysunięciem języka, sapaniem i złością
- Smak słony – obojętna reakcja, rozwija się od 4 miesiąca do 2 roku życia
W okresie niemowlęcym smak jest miłym doznaniem dla dzieci.
W okresie późniejszym jest źródłem odkryć.
W okresie żłobkowań jest sferą manifestacji buntu, natomiast w okresie przedszkolnym wyraża wiele radości.
Rozwój dróg smakowych i dominacji pokarmowych po narodzinach zależy od preferencji matki, od jej wrażeń smakowych, które będzie dostarczała w trakcie ciąży – tak mówią badania, ale czasem rzeczywistość je sama weryfikuje.
A jak było/ jest/ będzie u Was?
Który smak dominuje? słodki?
Gorzki? Kwaśny?